Tietokoneet ja tunnukset

Ohjelmat

Keravan lukiossa ja aikuislukiossa on käytössä 

 • Wilma -hallinto-ohjelma
 • Office365-ohjelmat (Word, Excel, Powerpoint, Outlook, Sway, Teams,  OneNote, OneDrive-pilvitallennustila ja Outlook-sähköposti)
 • Google Classroom

Käyttäjätunnukset 

Opiskelijoiden käyttäjätunnus ja salasana kaikkiin ohjelmiin sekä opetuksen verkkoon EDU245 tehdään opintotoimistossa opiskelijaksi ilmoittautumisen yhteydessä ja se luovutetaan opiskelijalle käyttöikeussitoumusta vastaan. Käyttäjätunnus on muotoa etunimi.sukunimi@edu.kerava.fi

Keravalla on käytössä yhden käyttäjätunnuksen periaate eli opiskelija kirjautuu kaikkiin Keravan kaupungin ohjelmiin tällä samalla tunnuksella eli AD-tunnuksella. Mikäli kurssilla on käytössä sähköinen oppikirja, saattaa sen käyttäjätunnus ja salasana olla erilainen ja sen saat kurssin opettajalta tietoosi.​

Salasanan vaihtaminen

Opiskelijan salasana vanhenee tietyin aikavälein, joten opiskelijan tulee kirjautua Office365:n linkin kautta sisään KuumaICT:n kirjautumisikkunaan nähdäkseen, onko salasana vanhenemassa. Jos se on vanhenemassa tai jo vanhentunut, kyseisessä ikkunassa voi sen vaihtaa. Alla ohjeet salasanan vaihtumiseen. Ohjelma ei lähetä ilmoitusta vanhenevasta salasanasta.

Salasana vaihdetaan Office365:n kirjautumisikkunassa, joka on osoitteessa portal.office.com. Avautuvaan ikkunaan kirjoitetaan tunnus käyttäjätunnus-kenttään. Tämän jälkeen palvelu ohjaa käyttäjän KUUMA-ICT:n kirjautumissivulle, jossa salasanan vaihtaminen onnistuu merkitsemällä rastin kohtaan "Salasanan vaihtaminen". 

Salasanan vaihtaminen tai salasana unohtunut

 1. Kun salasanasi vanhenee ja muistat vanhan salasanasi, niin voit käydä vaihtamassa sen Office365:n kirjautumisikkunassa.
 2. Jos olet unohtanut vanhan salasanasi, tulee sinun olla yhteydessä opintotoimistoon. Salasanan vaihtopyyntö tehdään tekstarilla tai sähköpostilla.
 3. Huom! Salasanaa ei voi vaihtaa wilman kirjautumisikkunassa!

Kannettavat tietokoneet nuorten lukiokoulutuksessa

Nuorten lukiokoulutuksen opiskelija saa Keravan kaupungilta maksutta käyttöönsä opintojensa ajaksi kannettavan tietokoneen, jota on opintojen joustavan toteutumisen tähden kuljetettava mukana oppitunneilla. Koneella opetellaan opintojen aikana myös käyttämään sähköistä koejärjestelmää, jolla opiskelija suorittaa sähköisen kurssikokeet sekä ylioppilaskokeen. 

Opiskelijan tulee hankkia itselleen 2 kpl USB-muistitikkua (16GB) abittikokeen tarpeisiin 

 • 1.8.2016 opintonsa aloittaneet
 • ei koske 1.8.2021 alkaen opintonsa aloittaneita oppivelvollisia.

Tietokoneet aikuisten lukiokoulutuksessa

Tietokone on lukio-opinnoissa välttämätön opiskeluväline. Keravan kasvatus ja opetuslautakunnan tekemän päätöksen mukaisesti lukio hankkii ja luovuttaa käyttöön kannettavat tietokoneet vain nuorten lukiokoulutuksen opiskelijoille. 

Aikuisten lukiokoulutuksen opiskelijoiden sekä lukiossa opiskelevien kaksoistutkinto-opiskelijoiden tulee hankkia itse hankkia tietokone. Lisäksi opiskelijan tulee hankkia itselleen 2 kpl USB-muistitikkua (16GB) abittikokeen tarpeisiin.

Ohjeita tietokoneen hankintaan Abitti-sivuilla

Käyttöoikeussitoumukset ohjelmiin ja tietokoneen käyttöön

 1. Opiskelijan tulee käydä lukemassa käyttöoikeussitoumus ja hyväksymässä ohjelmistoihin liittyvä käyttöoikeussitoumus Wilmassa kohdassa:
  Lomakkeet -> Käyttöoikeus opetuksen laitteet ja palvelut

 2. Kannettavien tietokoneiden osalta käyttöoikeussitoumus luetaan ja allekirjoitetaan koneen luovutustilanteessa. Opiskelijan tulee noudattaa sitoumuksessa määrättyjä ohjeita ja pitää koneesta hyvää huolta opintojensa ajan. 

​Ohjelmien käytön opastus

Ohjelmien käyttöopastuksen opiskelija saa opintojensa alussa pidettävällä tvt-kurssilla. Kurssien opettajat, ryhmävastaavat ja tvt-tutorit neuvovat ohjelmien käytössä tarvittaessa. Hankalammissa tilanteissa apuun saadaan oppilaitoksen tvt-vastaavat.

Office365 ja ohjelmien asennus opiskelijan muihin laitteisiin

Opiskelija saa opintonsa aloitettuaan viisi (5) Office365-lisenssiä, jotka hän voi asentaa käytössään oleviin tietokoneisiin ja mobiililaitteisiin. Ohjelmat ovat Microsoft Office -ohjelmia eli Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Teams, OneNote, Sway ja pilvitallennustila OneDrive. Käyttöoikeus päättyy, kun opinnot päättyvät.

Ohjelmat voi ladata Office365-ohjelmasta eri käyttöjärjestelmille. Pääset lataussivulle kirjautumalla Office365:n palveluihin. Valitse kirjautumisen jälkeen avautuvasta ikkunasta OneDrive-kuvake ja kun pääset OneDriveen, valitse Office365 yläpalkista.

Oppilaitoksen opiskeluverkkoon kirjautuminen ja suojattu tulostaminen

Keravan kaupungin oppilaat voivat yhdistää omat mobiililaitteensa langattomaan EDU245-verkkoon. Opiskelija voi tulostaa suojatulla tulostamisella omalla käyttäjätunnuksellaan ja salasanallaan koulun kopiokoneelta opintoihinsa liittyviä tulosteita. Opastuksen antaa kurssin opettaja.

Tiedot verkosta:

 • WLAN verkon nimi on EDU245
 • verkkoon kirjaudutaan opiskelijan omalla mobiililaitteella tai tietokoneella
 • verkkoon kirjaudutaan opiskelijan AD-tunnuksella ja salasanalla
 • kirjautumistunnus on muotoa etunimi.sukunimi@edu.kerava.fi
 • kirjautuminen jää päätelaitteen muistiin, uudelleenkirjautumista ei tarvita (kunnes salasana vaihtuu)
 • päätelaiteriippumaton
 • Liitteenä on kirjautumisohje muutamalle yleisimmälle päätelaitteelle (Windows 7, Windows 10, Windows phone, iPad/iPhone ja Android).
 • Käyttöönotto-ohjee

Päivitetty 11.08.2021 klo 15:20

KERAVAN LUKIO

www.lukio.kerava.fi

Käyntiosoite
Keskikatu 5
04200 Kerava

Postiosoite
PL 123, 04201 Kerava

REHTORIT

Reh​tori Pertti Tuomi 
040 318 2212

​Virka-apul​aisrehtori Ari Meriläinen
040 318 4241

​Apul​aisr​ehtori ​Anne Schroderus
040 318 2253

OPINTOTOIMISTO

puh. 040 318 2204
lukio@kerava.fi

Aukioloajat
ma-to klo 9.00-12.00 ja 13.00-15.00
pe suljettu