Keravan lukion lukuviikko innostaa lukuharrastuksen pariin

06.04.2022 klo 00:00

​Keravan lukiossa vietetään lukuviikkoa 11.–19.4. Lukuviikon tarkoituksena on muistuttaa lukemisen tärkeydestä ja lukutaidon merkityksestä sekä antaa lukemaan innostavia kirjavinkkejä. Lukemisen merkitystä on tärkeää korostaa, sillä lukuharrastus on vähentynyt vuosi vuodelta nuorten keskuudessa. Moni lukee vielä alakoulussa, jonka jälkeen harrastus hiipuu.

Kirjavinkkejä, musiikkia ja luento lukiolaisille

Lukuviikon aikana lukion aulaan kootaan seinällinen kirjavinkkejä lukijoiden vaikuttavimmista lukukokemuksista. Perinteinen jakson alussa järjestettävä jaksonaloituskaraoke kiirastorstaina 14.4. tuo esiin lyriikkaa musiikkiesitysten muodossa. Lukuviikko päättyy toisen vuoden opiskelijoille suunnatun historioitsija Teemu Keskisarjan luentoon tiistaina 19.4.

Lukion rehtori Pertti Tuomi painottaa, että kriittinen lukutaito on keskeinen kansalaistaito. "Koulutyössä huomaa, että aktiivinen lukija on usein myös taitava kirjoittaja. Lukuharrastus kehittää opinnoissa ja työelämässä tarvittavia ymmärtävän lukemisen ja kirjallisen ilmaisun taitoja. Lukeminen ja kirjoittaminen vaativat syventymistä ja pitkäjänteisyyttä, joten lukeminen on oivallista aivohoivaa ja vastapainoa lyhytjänteiselle päätelaitteen vilkuilulle."

"Lukemisesta voi nauttia ja sen parissa rentoutua", toteaa Tuomi, jonka omia suosikkeja ovat älylliset salapoliisiromaanit. Lukuviikkomme teema voisikin olla Lue, voit paremmin! Lukemalla pääsee irti arjesta ja saa rentouttavan kokemuksen mielikuvitusmaailmoissa." Tuomi kannustaa tarttumaan myös elämäkertoihin, jos fiktio ei kiinnosta. "Kaikenlainen lukeminen kannattaa, ja äänikirjat mahdollistavat myös kirjoista nauttimisen vaikkapa lenkkeillessä", Tuomi vinkkaa.

Opiskelijat aktiivisia lukuviikon organisoinnissa

Lukuviikkoa ideoi ja organisoi yhteisöllinen opiskeluhuoltoryhmä sekä opiskelijakunta. Opiskelijakunnan hallituksen jäsen Juulia Isoherranen kertoo, että lukuviikkoa ryhdyttiin organisoimaan innolla. "Minulle erityisesti fantasiakirjojen lukeminen on vastapainoa koulukirjoille ja on kiva innostaa muitakin kirjojen pariin", Juulia kertoo. Opiskelijat huolehtivat myös, että kirjallisuus eri muodoissaan on esillä lukuviikolla päivittäin koulun keskusradion kautta.

Idea lukuviikkoon lähti Lukukeskuksen organisoimasta valtakunnallisesta lukuviikosta, jota vietetään viikkoa aiemmin teemalla lukemalla parempi maailma.

Lisätietoja lukuviikosta

Keravan lukion rehtori Pertti Tuomi